home

 

tara superlativelor cu Heidi, munti, trenuri si ciocolata

 

ELVETIA

 

Zurich - Schaffhausen - Rheinfall - St. Gallen - Chur - Appenzell - Maienfeld - Traseul Heidi - Davos - Saint Moritz - Lugano - Ascona - Tasch - Zermatt - Gornergrat - Montreux - Bulle - Interlaken - Jungfraujoch - Berna - Lucerna - Kilchberg

 

in constiinta generala a civilizatiei contemporane, Elvetia este tara superlativelor, o tara mica ce a devenit un etalon in multe domenii, in care cele mai puternice si mai respectate simboluri sunt: principiul suveran al echitatii, profunzimea valorilor umaniste, natura si precizia ceasornicelor. Toate aceste repere si multe altele sunt cuprinse in circuitul dedicat acestei tari, un circuit dozat in mod echilibrat, care pune in valoare polivalenta culturala, in balanta cu frumusetea si complexitatea naturii.

 

Perioada: 08.06 - 18.06.2024

 

Ziua 1 / 08.06.2024: Bucuresti - Zurich

intalnire cu conducatorul de grup la Aeroportul Henri Coanda, la ora 05:00 (in fata ghiseului de imbarcare al companiei Swiss International Airlines). Plecare cu compania Swiss International Airlines, zbor LX 1887 (07:00 / 08:20) spre Zurich, liderul mondial in ce priveste calitatea vietii, capitala culturala a Elvetiei si capitala bancara a lumii, orasul in care a aparut curentul dadaist si in care James Joyce a scris capodopera Ulise. Dupa sosire, intalnire cu ghidul local pentru un tur panoramic si pietonal in Altstadt, cartierul grandios si luxos din centrul medieval, de unde, traversand de mai multe ori Canalul Limat, vom avansa spre Lacul Zurichsee, cu mai multe popasuri la casele breslelor, primaria baroca, bisericile gotice Fraumunster, Wasserkirche si Grossmunster, pana la cladirea neoclasica a operei. Transfer pentru cazare in Zurich la Hotel Central Plaza 4* (sau similar 4*).

Ziua 2 / 09.06.2024: Zurich - Schaffhausen - Rheinfall - St. Gallen - Chur

Mic dejun. Dimineata ne vom indrepta spre Schaffhausen pentru a vizita acest oras al carui farmec rezista in modul remarcabil in care a fost conservat, cu strazi marginite de cladiri cu arhitectura gotica tarzie, baroca si rococo. Schaffhausen, denumit si Erkerstadt, orasul ferestrelor cu balconase, are multe strazi pietonale, unde veti gasi o multime de magazine si restaurante. in continuare vom vizita atractia principala din regiune, Rheinfall - Cascada Rinului, cea mai lata cascada formata din mai multe caderi succesive de apa. Situata la 4 km distanta fata de orasul Schaffhausen, Cascada Rinului este a doua cascada ca marime din Europa, fiind atat de spectaculoasa, incat orasul din apropiere este cunoscut si sub numele de Rheinfallstadt, in traducere, "Orasul Cascadei Rinului". Caderea de apa masoara doar 25 m, dar debitul si forta sa sunt coplesitoare. Cascada dispusa in trei trepte impresionante, este despartita in doua de un colt de stanca, accesibil cu barca, acolo unde efectul datorat perdelei de stropi fini si mugetului apei este wagnerian. Ne vom deplasa apoi spre cel mai mare oras din nord-estul Elvetiei, St. Gallen, pentru face un tur pietonal in orasul vechi, prilej de a admira Universitatea fondata in anul 1898, una dintre cele mai prestigioase din lume si Manastirea Benedictina St. Gallen, inscrisa in anul 1983 pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Monumentele principale ale complexului monahal sunt catedrala, cu un interior baroc neobisnuit de luminos si Biblioteca Abbey, una dintre cele mai vechi si mai frumoase biblioteci din lume, cu o sala baroca impresionanta, cu decoratiunile sale fastuoase rococo, fiind considerata una dintre cele mai frumoase din lume. Biblioteca, care imprumuta si in prezent carti, se mandreste cu o colectie de aprox. 170.000 de carti, iar colectia impresionanta de manuscrise originale medievale timpurii a facut aceasta institutie renumita in intreaga lume, peste 400 de volume avand o vechime de peste 1.000 de ani. Vom pleca apoi spre Chur pentru cazare la Hotel ABC Chur 4* (sau similar 4*).

Ziua 3 / 10.06.2024: Chur - Appenzell - Maienfeld - Traseul Heidi - Davos

Mic dejun. in aceasta zi ne vom indrepta spre Appenzell, capitala cantonului cu acelasi nume situat in partea de nord a Elvetiei, reprezentand mai degraba o statiune de vacanta, ideala in special pentru practicarea sporturilor de iarna. Orasul a fost intemeiat in sec. al XI-lea, sub numele latin de Abbatis Cella, adica "proprietatea staretului", fiind vorba de staretul abatiei St. Gall, dupa care mica localitate a trecut sub influenta Ordinului Cavalerilor Teutoni. Vom face un tur pietonal de oras, prilej cu care vom admira cateva obiective impresionante precum cladirea Primariei (Rathaus), Biserica St. Maurice cu fresce realizate de-a lungul sec. al XVII-lea, renumita fiind fresca ce o infatiseaza pe Fecioara Maria in timpul incoronarii sale ceresti si Manastirea Fecioarei Maria a ingerilor, ce dateaza din sec. al XVII-lea si care apartine calugaritelor ordinului capucin. Vom vedea apoi Casa Konkordia, Casa Salesis si Casa Hampi construite in secolele al XVI-lea si al XVII-lea, in stil medieval, cu stresini frumos pictate, traverse de lemn pe fatada exterioara si care dispun de maximum trei etaje, iar in final vom ajunge in Piata Landsgemeindeplatz, cel mai indragit loc al orasului. Ne vom deplasa apoi spre Maienfeld, oras situat in regiunea Bündner Herrschaft din Graubünden, unde scriitoarea Johanna Spyri a scris romanul Heidi, povestea unei fetite orfane vesele si iubitoare de natura. Vom urma Traseul Heidi care prinde viata in locurile originale ale povestii si care ne va conduce prin peisaje idilice la Casa Heidi si la Alp Heidi. Ne vom indrepta apoi spre Davos, statiune de iarna si de vara situata in inima regiunii Graubünden din estul Elvetiei, devenit faimos pentru gazduirea Forumului Economic Mondial la inceputul anilor 1990. Cazare in Davos la Hotel Europe Davos 4* (sau similar 4*).

Ziua 4 / 11.06.2024: Davos - Saint Moritz - Lugano

Mic dejun. Plecare spre Saint Moritz prin Pasul Julier situat la o altitudine de 2284 m, unul dintre cele mai pitoresti drumuri din Elvetia deschis tot timpul anului. Odata sositi in Saint Moritz, denumire data localitatii dupa Sfantul Mauriciu, reprezentat in stema oraseneasca, vom face un tur al uneia dintre cele cele mai cunoscute statiuni montane din lume, stiut fiind faptul ca aici au avut loc Jocurile Olimpice de iarna din anii 1928 si 1948. in continuarea zilei ne vom deplasa spre Lugano, cel mai mare oras din regiunea de vacanta Ticino, care este nu numai al treilea cel mai important centru financiar al Elvetiei ci si un oras cu parcuri si flori, vile si cladiri istorice. Cazare in Lugano la Hotel City Lugano 3* (sau similar 3*).

Ziua 5 / 12.06.2024: Lugano - Ascona - Tasch - Zermatt

Mic dejun. in prima parte a zilei vom face un tur pietonal in Lugano care va include centrul orasului, cu pietele si arcadele sale in stil mediteranean si numeroasele parcuri cu plante subtropicale, precum Parco Civico. Vom urca cu funicularul Monte Bre, sau Funicolare Cassarate - Monte Bre, pana la Varful Monte Bre de unde vom avea o vedere panoramica asupra orasului si ale lacului Lugano. Vom pleca apoi spre Ascona, oras situat la 196 m deasupra nivelului marii, pe malul de nord al Lacului Maggiore, numit si Lacul Langen. Vom vedea Biserica San Pietro e Paolo, situata in centrul vechi al orasului, care dateaza din sec. al XVI-lea cu un interior definit de coloane. Ne vom deplasa in continuarea zilei pe un traseu spectaculos spre Tasch de unde vom urca cu trenul electric la Zermatt, statiune de renume mondial, situata la o altitudine de 1616 m, unde nu circula nici un autovehicul, cu exceptia celor electrice ce deservesc hotelurile, locul unde toti impatimitii de munte se inchina idolului suprem, Matterhorn (4478 m). Acest varf din Alpi, emblema ciocolatei Toblerone este cel mai temut si admirat pentru aspectul sau ireal si pentru aparenta inaccesibilitate, fiind privit drept cea mai mare provocare pentru profesionistii escaladei alpine, inabordabil pana in anul 1865, cand a fost cucerit de alpinistul englez Whimper. Cazare in Zermatt la Hotel Phoenix 3* (sau similar 3*).

Ziua 6 / 13.06.2024: Zermatt - Gornergrat - Tasch - Montreux - Bulle

Mic dejun. Dimineata ne vom imbarca in trenul alpin catre Gornergrat (3089 m), pe un traseu feeric, pentru privelisti panoramice, cu vai create de ghetari si cu multe piscuri de peste 4000 m. Ne vom intoarce cu trenul in Zermatt, de unde vom cobori cu trenul electric la Tasch si vom pleca catre Montreux, una dintre cele mai selecte statiuni elvetiene de pe coasta lacului Geneva, unde vom admira aspectul "Belle Epoque" al cladirilor cu gradinile luxuriante aferente si hotelurile in stil Art Nouveau. Ne vom opri pentru a fotografia Castelul Chillon una dintre cele mai frumoase cladiri istorice din Elvetia construita in sec. al XIII-lea, devenita simbol national datorita atat frumusetii sale definite prin armonia formelor arhitecturale, cat si stabilitatii sale pe care o emana peste timp, fiind situat la confluenta milenara a drumurilor care leaga Elvetia de Italia. Ne vom deplasa in continuarea zilei spre Bulle, unde ne vom caza la Hotel D Bulle - La Gruyere 4* (sau similar 4*).

Ziua 7 / 14.06.2024: Bulle - Interlaken - Jungfraujoch - Berna

Mic dejun. Plecare spre statiunea Interlaken, situata pe malul a doua lacuri alpine, Thun si Brienz, unde ne vom putea bucura de pitorescul peisajelor, de cumparaturi sau vom putea opta pentru "Nasul tuturor excursiilor la mare altitudine", celebrul traseu cu trenul spre Jungfraujoch pana la gara situata la cea mai mare altitudine din Europa, la 3.454 m. Pe "Acoperisul Europei", la Jungfraujoch Terminus se afla un pavilion stralucitor din otel si sticla, de unde intinderile de stanca si gheata se developeaza in fata ochilor uimiti ai turistilor care regandesc conditia umana efemera in raport cu sublima si eterna maretie a muntelui. O completare la aceasta experienta va fi ascensiunea cu liftul, inca 110 m, pana la Terasa Sfinxului, unde panorama este completa: in sud se intinde vastul ghetar Aletsch, in nord-est se inalta culmile Monch si Eiger, iar la sud-vest, atat de aproape incat parca ati vrea sa-l atingeti, se afla Varful Jungfrau. intoarcere la Interlaken de unde ne vom deplasa spre Berna pentru cazare la Best Western Plus Hotel Bern 4* (sau similar 4*).

Ziua 8 / 15.06.2024: Berna - Lucerna

Mic dejun. intalnire cu ghidul local alaturi de care vom face un tur pietonal in Berna, capitala tarii fondata in anul 1911 de catre Ducele Bertold al V-lea de Zahringen. Situat pe o peninsula, avand in apropiere Raul Aare, Berna este un oras linistit, cu stradute pietruite, cu cladiri in stil vechi ce par sa nu se fi schimbat deloc in ultimele cinci secole. in timpul turului vom admira fantanile medievale, Catedrala gotica Münster, cea mai inalta din Tara Cantoanelor, Turnul Ceasului, situat in centrul orasului vechi, Casa Memoriala Einstein, Palatul Parlamentului si groapa cu ursi. Ne vom plimba prin orasul vechi care evoca gloria seculara a cetatii, bazata pe forta ei militara, un exemplu tipic al arhitecturii urbanistice medievale, care a fost inscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1983. in continuarea zilei vom pleca spre Lucerna, orasul dintre cele patru cantoane, unde ne vom caza la Hotel Romantik Wilden Mann Luzern 4* (sau similar 4*).

Ziua 9 / 16.06.2024: Lucerna

Mic dejun. Dimineata vom vizita partea veche a cetatii care strajuieste, de-o parte si de alta, albia ingusta a raului Reuss, dupa ce acesta se desparte de Lacul Lucerna. Vom descoperi un centru istoric calm, la fel ca apele care clipocesc printre pilonii stravechilor sale poduri de lemn, precum Podul Capelei construit in anul 1365, cel mai vechi pod de lemn din Europa, care impreuna cu turnul de apa al orasului este cea mai fotografiata constructie din Lucerna. Orasul se mandreste si cu Primaria veche, Piata de vin, Spreuerbrucke, podul acoperit, ornat cu picturi de secol XVII si cu multe case cu peretii exteriori pictati in maniera baroca, dispuse in piete romantice, decorate cu fantani. Dupa-amiaza timp liber pentru vizite individuale. Cazare in Lucerna la Hotel Romantik Wilden Mann Luzern 4* (sau similar 4*).

Ziua 10 / 17.06.2024: Lucerna - Kilchberg - Zurich - Bucuresti

Mic dejun. Plecare spre Kilchberg, unde vom vizita fabrica de ciocolata Lindt si Muzeul Ciocolatei. Ciocolata Lindt isi incepe povestea in anul 1845, cand David Sprungli si fiul sau Rudolf Sprungli au inceput sa produca ciocolata. David Sprungli era deja familiarizat cu lumea dulciurilor, dat fiind faptul ca in anul 1836 si-a deschis prima cofetarie in Zürich, Confiserie Sprungli & Fils. Muzeul care se intinde pe aprox. 65.000 m2, expune istoria si productia celui mai cunoscut dulce din lume, are si o cafenea, un magazin cu vanzare, un laborator de cercetare a inovatiilor in ciocolata, un spatiu dedicat masterclassurilor despre productia de ciocolata si o linie de productie care se poate vizita. Cel mai spectaculos exponat al muzeului este insa fantana de ciocolata, inalta de 10 m, care pompeaza peste 1500 de litri de ciocolata, cu un debit de un kilogram pe secunda, intr-o trufa Lindor giganta. Transfer la aeroport pentru plecarea spre Bucuresti cu compania Swiss International Airlines, zbor LX 1886 (20:50 / 00:10).

Ziua 11 / 18.06.2024: Bucuresti

Sosire la Bucuresti la ora 00:10.

 

TARIF: 2580 EURO / loc in camera dubla; Supliment single: 590 EURO

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pentru un grup minim de 25 turisti; pt. 15-24 turisti, tariful se va majora cu 160 euro/pers.)

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport continental cu avionul pe ruta: Bucuresti - Zurich - Bucuresti cu compania Swiss International Airlines

- taxele de aeroport, combustibil, securitate si serviciu pentru zborurile continentale (pot suferi modificari)

- transport intern pe toata durata circuitului cu vehicul dotat cu aer conditionat, adaptat la nr. de turisti

- 9 nopti cazare cu mic dejun in hoteluri de 4* si 3*

- transferurile, tururile si excursiile mentionate in program

- intrare la Biblioteca Abatiei din St. Gallen

- excursie pe Traseul Heidi, cu vizitarea satului lui Heidi si intrari la Casa Alp si Casa Heidi

- bilet de funicular pe ruta: Cassarte - Monte Bre

- bilete de tren pe rutele: Tasch - Zermatt - Tasch si Zermatt - Gornergrat - Zermatt

- vizitarea fabricii de ciocolata Lindt si a Muzeului Lindt Home of Chocolate

- tururi panoramice si pietonale cu insotitorul de grup in Appenzell, Saint Moritz, Ascona, Interlaken, Berna, Lucerna, Zurich

- taxe parcare, taxe de autostrada, poduri, tunele etc.

- conducator roman de grup

- asigurare in caz de insolvabilitate / faliment al agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

 

TARIFUL NU INCLUDE:

- taxele de oras (unde se percep) se achita individual la receptia hotelurilor

- taxele de intrare la obiectivele turistice mentionate in program

- alte servicii suplimentare decat cele mentionate, cheltuieli personale, bauturi etc.

- bacsisuri: 50 euro/pers. pentru ghizi si soferi, mai putin pt. bagajisti (se vor achita conducatorului de grup cel tarziu la sosire)

- excursiile optionale care se pot realiza cu un numar minim de 20 participanti, tarifele acestora fiind informative; in functie de timpul disponibil, la fata locului, se mai pot organiza si alte excursii optionale propuse de partenerul local:

· Excursie cu trenul alpin la Jungfraujoch: aprox. 280 euro/pers. (rezervare si plata in agentie)

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, INCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

 

ACTE NECESARE:

- PASAPORTUL sau cartea de identitate in curs de valabilitate

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif si se incheie la epuizarea locurilor

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice >>, la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul isi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turisti

 

NOTA:

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si CONDITIIle contractuale standard.

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turistilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfasoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale si la itinerar cu observatia ca nu are calificarea si atestarea legala de ghid turistic

- cazarea turistilor, precum si eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate si ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie si la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeasi categorie, asa cum este precizat in program

- agentia isi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depasirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- asezarea turistilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor, iar cei care au achitat supliment de single pentru cazare NU beneficiaza de 2 locuri in autocar

- agentia nu-si asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turistilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turistilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele si pentru agentia ; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce si ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei si dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada si evenimente politice neprevazute, greve etc.

- selectarea preferentiala a locurilor in avion, in cadrul rezervarilor de grup, este de cele mai multe ori supusa unor reguli stricte si difera de la o companie aeriana la alta (se percep costuri suplimentare sau nu este acceptata si/sau se poate face numai cu un anumit timp in avans etc.). Ulterior achitarii unei sume pentru un loc preferential in avion, compania aeriana poate modifica fara preaviz tipul de avion si ca atare se modifica configuratia locurilor in avion, respectiv a locului prerezervat/achitat de catre turist; pentru aceste situatii nu suntem raspunzatori si ne oferim doar sprijinul sa intermediem un dialog cu compania aeriana ce nu garanteaza si solutionarea situatiei

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreste (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original si acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de pasaport individual

- va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta si sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de pasapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucuresti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala si cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata si in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>